вв29För den som vill vidga vyerna och ta sitt flugfiske till nästa nivå finns många möjligheter till fina upplevelser i vårt avlånga land. Att resa och låta intresset av flugfiske styra destinationen är inte ovanligt, och överallt från norr till söder finns vackra platser som fiskare runt helt landet besöker varje år. Att komma ifrån den inrutade vardagen och fiska på nya platser kan ge ditt fiskande en härlig nystart. Det är också roligt att möta andra med liknande intresse, dela erfarenheter och tips med andra fiskare, och kanske hitta nya vänner på andra orter. Under sommarsäsongen när semestern är igång är intresset för fiskeresor förstås som allra störst, men med lite planering är allt möjligt. Många populära fiskeplatser är väl förberedda och på flera ställen finns campingplatser i anslutning till fiskevattnet. För den som vill leva ett mer naturnäraliv med vandringspackning och tält är möjligheterna ännu fler. Allemansrätten ger dig möjligheter som kan ta ditt fiske långt ifrån vardagslivets rutiner. Packa ditt fiskeset och förbered dig på  äventyr långt ifrån din egen, välkända insjö.

Förbered din resa

Innan du ger dig av bör du göra dig så bekant med området du ska besöka som möjligt. Var kan du exempelvis införskaffa fiskekort? Om du behöver komplettera din utrustning, var kan du då hitta närmsta butik för det? Behöver du särskild utrustning till just den fiskeplatsen du ska besöka? Det är alltid tråkigt att behöva lägga onödig tid på praktikaliteter när du väl är på plats, då du vill spendera din lediga tid i vattnet med fiskespöt i högsta hugg.

Norrlands fiskeguld

вв30I de norra delarna av Sverige finns flera fina platser att besöka för den som flugfiskar. I Västerbotten hittar du vackra Ängsstugans fiskecamp dit många fiskare vallfärdar varje år för att ta del av den vackra naturen och uppleva flugfiske av högsta klass. I Ängesån finns framför allt vildlax, vilket du garanterat vill ha på kroken. Bo på campingen och ägna dig åt fiske dagarna i ända, det är ro för själen, och samtidigt en social aktivitet som för samman ung som gammal.

Lite längre ner i landet hittar du Idsjöströmmen där du fiskar harr på en 1,5 km lång sträcka i den 8 mil långa Gimån. Här njuter du av en mycket naturskön miljö och fina chanser till fångst.

Längst upp i norr hittar du Miekaks fiskecamp, och här kan du både bo och fiska i en fantastisk norrländsk natur. Att flugfiska så här långt norrut gör något alldeles extra med själva fisket, mil efter mil av orörda fjällvatten bestående av både sjöar och strömmande vatten ger helt klart en unik fiskeupplevelse. Möjligheter till varierad fångst finns också, här kan du få både stor öring, röding och harr.

Sveriges populäraste fiskeplatser

вв31Lite längre söderut finns många möjligheter till fina fiskeupplevelser och god fiskelycka. Några mil norr och söder om Örebro och Karlstad finns ett nät av populära insjöar att kasta i. Dalälven vid samhället Gysinge erbjuder långa sträckor av porlande fiskevatten och fisksorter som öring och harr. Hit är bäst att åka  framför allt juni månad, men även höstfisket kan vara mycket fint.

Kramen är ett fiskeområde i Domänverkets regi som erbjuder flera fina insjöar med framför allt regnbågsfisk och en del öring. Området runt samhället Älvdalen är ett säkert kort för den som vill garanteras en fridfull plats i enskildhet för sitt fiske. Österdalälven är lång och ger gott om utrymme även under högsäsong, likaså Rotälven i samma område.

Lite längre söderut hittar du Ljusgryten, en 5-6 hektar stor sjö, som även kan fiskas i från land då det finns flera bryggor runtom. Ljusgryten har gott om fisk och är en mycket välbesökt sjö av många fiskare.