Att flugfiska har många sidor och går att utveckla i det oändliga. Att binda sina egna flugor är något som många flugfiskare hänger sig åt, inte bara för att lära sig själva hantverket utan också för att det är roligt att låta sitt intresse spänna från ax till limpa, så att säga. Med egenhändigt gjorda flugor tar du ditt fiske till en helt ny nivå.
Olika former av flugor
Det som är så speciellt med flugfiske är just själva flugorna och sättet man möter sitt byte på. Flugornas utseende ska likna insekter, sländor och flugor som cirkulerar i fiskens närmiljö, på vattenytan eller nere i vattnet. Det finns en mängd olika varianter av flugor, alla särpräglade efter olika typer av småkryp för att imitera specifika insekter så mycket som möjligt. Flugbindandet är därför inte bara ett rent hantverk, det finns också mycket teknik och strategi bakom själva användandet av olika flugor. Varje fiskart har sin egen föda som dessutom varierar under året som går. Beroende på var just du ska fiska och använda dina flugor behöver du dels känna till vilka fisksorter som finns i ditt vatten, men också vilken föda som är tillgänglig och intressant för fisken just nu. Det är just den födan som dina handgjorda flugor ska likna så att du får störst chanser till napp.
Så kommer du igång
För att komma igång och binda flugor behöver du dels känna till de typer av flugor som är allra vanligast. Flugorna delas in kategorier utefter utseende och du kan välja att binda torrflugor, våtflugor, nymfer, tubflugor eller streamers, allt beror helt enkelt på vilka typ av flugor just du är i behov av. Sedan behöver du införskaffa rätt material i form av ett bindstäd, bindtråd, tub och de fjädrar och detaljer du behöver för just dina flugor.
Bind din första fluga – så gör du
Börja med en relativt enkel konstellation, exempelvis Bananen som är en populär fluga bland många flugfiskare. Du börjar med att fästa tuben på nålen i bindstädet och sedan i bindtråden. Du lindar därefter tråden bakåt och fäster i den så kallade holobraiden. Du lindar den sedan till hälften och dubbar med en orangegulfärgad dubbingmix för att skapa själva kroppen på din fluga. För att addera vingar fäster du en bunt imiterat rävhår längst fram vid kroken, fyll sedan på med längre rävhår för att skapa den vidd du önskar. Sedan kan du avancera ditt verk genom att klistra fast djungeltuppsfjädrar som du fäster vid kroken innan du klipper av tuben och smälter ner en krage med en tändare för att avsluta ditt arbete. Din första fluga är nu redo att fånga lax och havsöring!
Avancera ditt bindande
När du vill börja avancera ditt flugbindande finns det många vägar att gå. En klassisk utmaning i flugbindekretsar är att försöka återskapa realistiska insekter i detalj som bland annat frilevande nattsländelarver och klassisk dagslända, de kan vara svåra att efterlikna. Du kan också avancera ditt bindande genom att helt enkelt väva in fler material och tillämpa mer komplicerade tillverkningsprocesser.