вв39Att fiska i sin egen välkända miljö där man känner till varje stock och sten är bekvämt och trivsamt för många. Men om du är av den lite mer rastlösa typen som gärna utmanar dig själv och tar ditt flugfiske till nya nivåer är en resa med fiskespö i bagaget verkligen att rekommendera. I vårt avlånga land finns många fina platser att besöka men även vårt grannland Norge har riktigt fin natur att erbjuda. Om du tar dig upp en bit i det norska norrlandskapet kan du inte bara uppleva vackra omgivningar och hänförande natur utan också en ny typ av flugfiske som bara finns just här.

Norra Norge

Du behöver ta dig upp en bra bit norrut för att säkra ditt fiske och möta den klaraste luften och den mest bländande utsikten. Att fiska här uppe är precis som i det svenska norrlandet en upplevelse för kropp och själ, miljön är helt enastående. Varje år genomförs flera anordnade resor av seriösa resebyråer som du med nöje kan ansluta dig till. Att kombinera sitt fiske med sociala aktiviteter och utbyte med andra fiskare från vårt kära grannland är helt klart att rekommendera. Det är ofta en härlig blandning av människor som väljer att åka på en organiserad resa med guider, och du kommer att möta både nybörjare och experter inom flugfiske som du kan utbyta idéer och erfarenheter med.

Populära resemål

вв40Några av de mest besökta platserna för fiske i Norge är runt Hemsedal, Tromsö, Alta, Kautokeino, Karasjok och Kirkenes. De sistnämnda är välkända men samtidigt inte överbesökta av turister, så du kan förvänta dig att vara relativt ensam om du bestämmer dig för att ta dig dit. Här finns ett nästan obegränsat bestånd av öring och röding, och det är generellt mindre trängsel så här långt norrut. Häruppe får du dessutom en extra fin bonus i form av midnattssolen. Den gör att du kan utöva ditt flugfiske även nattetid och samtidigt få uppleva ett fantastiskt naturfenomen.

Gjerfoens Flugfiske

Gjerfoens Flugfiske är en sträcka i Trysilälven som ger fina möjligheter till härligt flugfiske. Här kan du fiska både harr och öring och samtidigt få en fin naturupplevelse i det vackra landskapet. Gjerfoens Flugfiske är anpassat till just flugfiske vilket gör det särskilt intressant. Trysilälven, eller Klarälven som den också kallas, har ett fördelaktigt naturläge då den rinner igenom flera källor och rika kalkområden vilket ger älven en väldigt god vattenkvalitet där harr och öring trivs. Har du tur kan du även få sik, gädda, lake och abborre på kroken i detta fiskrika vatten. Området runt Gjerfoens Flugfiske är mycket välplanerat och platsen är van att ta emot många fiskare. Det finns stugor att hyra, fiskeguider att tillgå och området har många fina vandringssträckor med ett välbevarat vildmarksutseende.

Nidälven och Gudbradsdalslågen

вв41En annan plats som lämpar sig väl för flugfiske är området runt den åtta kilometer långa Nidälven som sträcker sig ända från Trondheim ner till Nedre Leirfoss. Nidälven är känd för att framför allt innehålla mycket lax, och flugfisket här är anpassat för just laxfiske, både från land och med båt i älven. Det här är en mycket populär samlingsplats för flugfiskare, här finns många fiskeplatser som bjuder in till en social gemenskap.

Gudbrandsdalslågen är en annan norsk inlandsälv som också är särskilt anpassad för flugfiske. Till skillnad från Nidälven finns här ett betydligt bredare urval av fisksorter, allt från flera typer av öring till harr och röding. Älven är lång och förgrenar sig på många håll så det finns möjligheter att sprida sig över området om man kombinerar sitt fiske med vandring. Gudbrandsdalslågen är mycket attraktiv och drar varje år många flugfiskare till sig, så se till att boka din fiskeplats i tid om du vill åka hit.