Det är inte svårt att förstå varför Finland är som gjort för alla typer av fiske, och i det ingår självklart flugfiske. Hela 10 procent av Finlands yta består av vatten och de cirka 188 000 sjöarna bildar Europas största sammanhängande sjöområde. Som om inte det vore nog har Finland även en lång kuststräcka längs med Östersjön samt hela 647 älvar. Det gör att det finns gott om ställen för den som är intresserad av flugfiske. Det brukar inte vara några problem att hitta exempelvis stugor att hyra eller där man kan tälta. För att hitta rätt kan det vara en bra idé att anlita en professionell fiskeguide som känner till området. Flugfiske är möjligt under hela den isfria säsongen, vilken brukar börja i slutet av april. Den art som lockar flest fiskare i norra Finland är harren, som kan väga upp emot två kilogram.

Flugfiska gädda

Något som allt fler flugfiskare har börjat med är att försöka få en gädda på kroken, vilket är förståeligt eftersom det är ger fiskaren en möjlighet att få känna på en fisk på 10 kilogram med flugspöet. Gädda har också fördelen att det går att fiska i de flesta vattnen, det vill säga i allt från älvar, till sjöar och vid kusten. Men det är inte den mest lättfiskade fisken, vilket alla känner till som försökt få en gädda på kroken.

Öring och regnbågslax

Öring och regnbådslax är populära fiskar att flugfiska efter och det finns givetvis vatten i Finland där dessa fiskar går att kasta efter. Den som är ute efter att fånga vild öring kan få en underbar upplevelse i forsarna i Kuusamo eller i Ruunaa. Men även vattnen i Vätsäri eller Lapska armen har ett mycket bra fiske efter öring.

Laxfiske i Tana älv

Det finns många ställen där du kan få lax på kroken i Finland, men allra mest populär är förmodligen Tana älv. Om du beger dig dit bör du tänka på att ha med stark utrustning eftersom det är möjligt att laxarna som nappar kan väga ända upp emot 20 kilogram.
Sik är ännu en stor fisk som med fördel kan fiskas med flugspö. Den kan du lika gärna dra upp i viken utanför stugan såväl som i ödemarkerna uppe i Lappland. Hossaområdet och dess sjöar är annars välkända för sina stora fiskar.

Tänk på att när de gäller dessa stora fiskar så kräver det sin utrustning. Kolla med guider och läs på innan du bokar din fisketur. Det är inte roligt om gäddan knäcker spöet redan första dagen.