вв42Att flugfiska är en relativt självständig sysselsättning som går att utöva helt på egen hand utan någon som helst social samvaro. Många flugfiskare uppskattar just ensamheten i utövandet, medans andra känner att själva tjusningen ligger i gemenskapen och att få dela sina fiskeupplevelser med andra fiskare. För den som vill engagera sig lite mer och få ett större nätverk av flugfiskare över hela landet är det ett mycket bra tips att vända sig till en organisation, eller klubb, där den gemensamma nämnaren är just flugfiske. Det finns många olika sammanslutningar för generellt fiske, och där är Sportfiskarna, Fjällorna och Älvräddarna bara ett axplock. Men även om du söker ett särskilt sammanhang för enbart flugfiske så finns det flera grupper att vända sig till.

Sveriges Flugfiskares förening

Sveriges Flugfiskares förening är en av de stora organisationerna som samlar flugfiskare från hela Sverige. Föreningen är helt ideell och partipolitiskt obunden men har en tydlig agenda. Man vill aktivt främja en etisk syn på det svenska fisket, man är mån om att fiskevården sköts och att vårt fina svenska fiskevatten inte utnyttjas till en ohållbar nivå. Sveriges Flugfiskares förening har också som mål att samla alla flugfiskare i ett större kontaktnät och hoppas på så sätt skapa opinion i samhället för väsentliga frågor när det gäller just flugfiske. Föreningen värnar om en ekologisk fiskevård och ett etiskt förhållningssätt till fisket. Utöver dessa angelägna punkter strävar Sveriges Flugfiskares förening efter att stimulera intresset för flugfiske i Sverige, man värvar gärna fler medlemmar och välkomnar alltid nya flugfiskare till sitt sällskap. Föreningen anordnar varje år flera fisketräffar för sina medlemmar där man träffas, fiskar tillsammans och utbyter erfarenheter och idéer med varandra. På sin hemsida delar Sveriges Flugfiskares förening generöst med sig av många välbehövliga tips för flugfiskaren.

Många lokala föreningar

Det finns också många lokala föreningar för flugfiske som du kan hitta i närheten av där du bor. Kort och gott varje mellanstor stad i Sverige har en flugfiskeklubb knuten till sig. Till exempel Sverkestaåns flugfiskeklubb är en förening utanför Lindesberg i centrala Sverige, i norr hittar du Arvidsjaurs Flugfiskeförening och Bodens Flugfiskeklubb, i Småland finns föreningen Eksjö Fiskeklubb, Bengans Vänner håller till nere i Blekinge och i Göteborgs hittar du Fly Fellows. Hur stor och utbredd varje klubb eller förening är beror helt och hållet på engagemanget hos medlemmarna. I större städer är ofta medlemsantalet större men där finns också ofta fler klubbar att välja mellan. En del föreningar har också en särskild nish som inte framkommer så tydligt på deras hemsida, om de ens har någon en sida. Internt har samlat många medlemmar genom intresse för flugbindning, fokus på utrustning eller detaljer kring olika fisksorter. Några har bestämt sig för att se sig omkring och resa tillsammans på fiskeresor runt om i Norden. Många träffas bara för att njuta av sitt gemensamma intresse och få en fin stund tillsammans.

Som du märker finns det många möjligheter till umgänge med likasinnade flugfiskare. Även om du inte vill bli medlem i ett större sällskap så kan det alltid vara trevligt att lära känna nya vänner, kanske få en eller flera fiskepartners som du kan samfiska med.