Att börja flugfiska innebär att möta en helt ny värld. Du kommer snart upptäcka att flugfiske, och allt vad det innebär med alla tekniker, alla kläder och framför allt utrustning, är en hel vetenskap. Detaljerad sådan dessutom, så om du bara har intresse nog så finns det mycket nytt och spännande att utforska. För de allra mest inbitna flugfiskarna sitter terminologin i ryggmärgen och det gäller att hänga med bland alla nya ord och begrepp som du kommer att möta. Det finns en hel djungel av olika produkter, och mängder av varumärken och tillverkare, till den utrustning som behöver införskaffas för att komma igång ordentligt. Det finns tacksamt nog många bra guider till flugfiskets utrustning som hjälper dig på vägen till de mest prisvärda produkterna av den bästa kvalitén.

вв33

Börja med rätt klädsel

Rätt klädsel är A och O. Att vara bekvämt och praktiskt klädd är en förutsättning för att ditt flugfiske ska bli en härlig upplevelse. Oftast kan du köpa färdiga fiskekit med stövlar, byxor, vadarbyxor och jacka, och det kan vara en fördel att allt hänger ihop och har en genomtänkt design. Men var framför allt noga med bra kvalité, som fiskare står man ofta oskyddad från regn och blåst mitt ute i vattnet eller på bryggan, det kräver kläder som tål både kyla, värme, vind och plötsliga skurar. Tänk framför allt på att de kläder du väljer ska vara bekväma och jobba till din fördel, lämna sedan fåfängan hemma och koncentrera dig på en fin fiskestund.

Grundläggande utrustning

Som total nybörjare behöver du inte köpa en komplett utrustning från dag ett. Många delar behöver du egentligen inte använda förrän du har avancerat ditt fiske till en lite högre nivå, så för att komma igång krävs egentligen bara fyra redskap; fluglina, flugspö, flugrulle och flugor. Svårare än så är det faktiskt inte att inleda ditt flugfiske. Fluglinan är särskilt central i flugfisket och det är utifrån den du sedan väljer spö och flugrulle som matchar linan. Dessa redskap kommer du alltid att utgå ifrån när du sedan utökar din  utrustning och ditt flugfiskeset. Vad som sedan tillkommer är givetvis fiskeflugorna som är karakteristiska för just flugfiske.

Hitta rätt flugspö

вв32Idag finns ett gediget utbud av flugspön som alla är anpassade till olika former av flugfiske. Vilket spö som passar dig bäst beror helt enkelt på om du ska fiska i sjö, vid kusten eller i strömmande vatten, men också på hur fångsten kan se ut just där du fiskar. Ditt flugspö behöver nämligen vara kompatibelt med vikten på den eventuella fångsten, och för att inte gå miste om en riktigt fin fångst så måste ditt spö orka hålla fisken som du har fått på kroken tills du har fått upp den på land. Flugspön skiljer sig också åt i längd, material, handtag och naturligtvis prisklass. Du väljer såklart också ditt flugspö efter tycke och smak, håll och känn dig fram bland olika spön för att uppleva känslan.

Utöka ditt fiskeset

Utöver fluglina, flugspö, flugrulle och själva fiskeflugorna finns en rad andra tillbehör som kan hjälpa dig i ditt flugfiskande. Du kommer troligtvis ganska snart att upptäcka fler behov att fylla i ditt flugfiskande, och genom att välja produkter som passar just dig och ditt sätt att fiska kan du njuta ännu mer av dina fiskestunder. Vanliga nybörjarkomplement är bland annat backinglinor, flytmedel, tippets, tafsar, håvar och fiskeväskor. Har du inte redan köpt vadarbyxor så lär du nog ganska omgående göra det.